U Gazi Husrev-begovoj džamiji održana centralna mevludska svečanost

U Gazi Husrev-begovoj džamiji održana centralna mevludska svečanost

“On (Muhammed a.s.) je soja golemoga i traga, on je najljepši i najbolji kod Boga! Odabrao je njega Allah svakako, ali kao on nije osto baš niko! Bog je stvorio Muhammeda najprije, Pejgamber se on rodio najpotlje”, odjekivao je umilni glas učača mevluda.

Centralna mevludska svečanost danas je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji poslije podne-namaza.

Prigodno predavanje održali su muftija Sarajevski dr. Enes Ljevaković i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović, a učači mevluda su bili imami MIZ Sarajevo i grupa imama iz Republike Turske, kao i savjetnik za vjerska pitanja u Ambasadi Turske Hasan Atli.

Dobrodošlicu prisutnim džematlijama poželio je hafiz Mensur ef. Malkić, imam Gazi Husrev-begove džamije, koji je podsjetio na značaj mjeseca Rabiu-l-evvela, u kojem je rođen Muhammed a.s.

Dautović je također zahvalio građanima Sarajeva koji vjerno prate Manifestaciju “Selam, ya Resulallah“ a njihova posjeta u konačnici, dokaz je da oni slijede poslanika Muhammeda a.s. i na taj način iskazujući ljubav prema njemu.

“Mi smo manifestaciju priredili za našeg voljenog Poslanika, slijedimo ga, kroz svoj život želeći da nas Allah tako zavoli i grijehe nam oprosti. Muhammed a.s. je u našim srcima. Učimo i mevlud kojeg su učili naši djedovi i na taj način iskazivali ljubav. Učite i vi mevlud u svojim džamijama, kućama, i na taj način, iskažite ljubav prema voljenom Muhammedu a.s.”, kazao je pored ostalog Dautović.

Preporučio je da od predavanja koja se organiziraju na mevludskim svečanostima, na Manifestaciji “Selam, ya Resulallah” uzmu nešto od hedije (poklona) koji mogu primijeniti u praktičnom životu, kako bi stekli Allahovu ljubav i šefaat (zagovaranje) poslanika Muhammeda a.s.

Organizator programa je Medžlis islamske zajednice Sarajevo u saradnji s Gazi Husrev-begovim vakufom a program se realizira u okviru manifestacije “Dani o Allahovom poslaniku Selam, ya Resulallah“.

Sutra će također poslije podne-namaza u Ferhadiji džamiji biti održan mevlud za žene, a učači su ženski članovi Hora MIZ-a Sarajevo. Prigodno predavanje održat će hafiza Amira Kadrispahić.

Za ponedjeljak organizatori najavljuju drugo predavanje na temu “Muhammed a.s. uzor prekrasni”, a predavač je akademik Mefail Hizli, muftija Ankare. Predavanje će biti održano u Domu Oružanih snaga BiH u 19 sati.

Riječ mevlud (arapski mawlid) u arapskoj upotrebi označava vrijeme, mjesto, ali i proslavu nečijeg rođenja.

U poznatom mevludu, spjevu, hafiza Saliha ef. Gaševića, se kaže: U Kur’anu je Uzvišeni Bog kazao: “A tebe smo, Muhammede, samo kao milost svjetovima poslali”. (El-Enbija’, 107.)

share